Vanhoillislestadiolainen herätysliike ja pedofilia

"Vanhoillislestadiolaisen herätysliikkeen keski-ikäistä miesvaikuttajaa vastaan on nostettu raskaat rikossyytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja törkeistä raiskauksista. Tekojen epäillään kohdistuneen tyttöön, joka on läheistä sukua syytetylle.

Helsingin Sanomat uutisoi ensimmäisen kerran mieheen kohdistuvista rikosepäilyistä syyskuun lopussa.

Mies on toiminut aiemmin suuren eteläsuomalaisen rauhanyhdistyksen eli seurakunnan puheenjohtajana.

Hän on vaikuttanut myös Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistyksen valitsemana herätysliikkeen luottamustoimessa. Sen paikan hän on tiettävästi menettänyt rikosepäilyjen vuoksi."

Mies on ollut vangittuna heinäkuusta lähtien. Poliisi sai esitutkinnan valmiiksi juuri ennen vuodenvaihdetta.

Tulevassa oikeudenkäynnissä on syytettynä myös lestadiolaisvaikuttajan nuori sukulaismies.

Hänelle luetaan syytteet törkeästä lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä, lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä ja raiskauksista.

Syytteiden mukaan sukulaismies syyllistyi osaan rikoksista alle 18-vuotiaana ja osaan täysi-ikäisenä.

Tekojen epäillään kohdistuneen nuoreen sukulaistyttöön, joka ei ole kuitenkaan sama henkilö kuin keski-ikäisen miesvaikuttajan tapauksessa.

Poliisi epäili esitutkinnan aikana myös kahta muuta sukulaismiestä vastaavista rikoksista, mutta heidät on vapautettu rikosepäilyistä.

Oikeudenkäynti alkaa ensi viikon keskiviikkona. Epäilty rikoskokonaisuus voi olla varsin laaja, sillä oikeusistunto käydään kolmen tuomarin kokoonpanolla. Myös syyttäjiä on kaksi. Oikeudenkäynnille on varattu seitsemän käsittelypäivää, joista viimeinen on helmikuun alkupuolella.

Vanhoillislestadiolaisten herätysliikkeessä ja muualla luterilaisessa kirkossa paljastui viime vuonna varsin runsaasti lasten hyväksikäyttötapauksia.

Vanhoillislestadiolaisten johtoelin Suomen rauhanyhdistysten keskusyhdistys on käynnistänyt sisäisen selvityksen liikkeen johdon toiminnasta pedofiliatapausten yhteydessä.

Johtoa on syytetty pedofilian peittelystä ja lastensuojelulain tulkitsemisesta väärin."