Asunnon ostaminen


Minimalisti suosittelee asunnon vuokraamista. Miksi?

Vapaus ja velattomuus ovat tärkeimmät syyt miksi Minimalisti ei suosittele ostamaan asuntoa.

Vuokraamista kutsutaan ajoittain yhtä tyhmäksi kuin rahan heittämistä kaivoon. Jos tämä on totta niin yhtä typerää on maksaa korkoa. Maksatpa korkoa pankille tai vuokranantajalle niin kyseisiä rahoja et tule koskaan enää näkemään.

Ihmiset eivät myöskään useasti ymmärrä vaihtoehtoiskustannusta, joka heidän asunnossaan on. Suurin osa ihmisistä kuvittelee heidän 300 000 euron asuntonsa olevan ilmainen koska se on velaton eikä lainaa pankille enää ole. Asuntoon säästettäessä rahat oltaisiin voitu sijoittaa muualle ja välttää korkojen maksaminen. Kun asunto on omistuksessa niin kyseinen 300 000 euroa voisi kohtalaisesti sijoitettuna tuottaa 15 000 euroa vuodessa. Kyseinen 15 000 euroa on aivan vastaava kulu kuin 15 000 euroa, joka oltaisiin käytetty vuokraan. Taitavammalle sijoittajalle vuosittainen kustannus saattaa olla jopa yli 30 000 euroa 300 000 euron asunnosta.

Minimalisti pitääkin siis erittäin tärkeänä mihin muualle rahoja olisi voitu käyttää kuin asuntoon.

Minimalistisuus blogin lukijat tietävät, että kaikkia munia ei kannata laittaa samaan koriin. Monet kuitenkin rikkovat kyseisen säännön ja kiinnittävät kaiken varallisuutensa asuntoon ja velkaa otettaessa hieman vielä päällekin.

Kun kaikki varallisuutesi on sijoitettuna asuntoosi riskit ovat korkealla. Asunnon omistamisen suurin miinus Minimalistin näkökulmasta on vapauden menettäminen. Asunnon myyminen ei ole nopea ja vaivaton prosessi. Kun asut vuokralla niin muuttaminen ja asuinpaikan vaihtaminen on erittäin helppoa ja nopeaa etenkin Minimalistille, jolla ei ole valtavia määriä turhaa tavaraa.