Enemmän rahaa vai pidempi elämä?


Kuulemme harvoin ihmisten valittavan, että tuokin lurjus tulee varmasti elämään pidempään kuin minä. Jatkuvasti ihmiset valittavat kuitenkin muiden varallisuuden olevan korkeampi kuin heidän omansa.

Naiset valittavat saavansa vähemmän rahaa kuin miehet. Väestökeskuksen tilastot kertovat, että miehiä on syntyessä enemmän kuin naisia mutta 55v jälkeen naisia on enemmän kuin miehiä ja ero kasvaa iän noustessa. Oletko koskaan kuullut, että joku mies olisi valittanut elävänsä lyhyemmän elämän kuin naiset yleisesti?

Miesten mielestä kova työskentely on yleisesti hyvä idea, joka vaikuttaa elinikään lyhentävästi.

Cambridgen yliopiston professori Aubrey de Grey on terveellisen elinkaaren radikaalin pidennyksen puolestapuhuja ja uskoo, että elinikää pystytään nostamaan "ikuiseksi". Pystyisimme siis elämään tuhat vuotiaiksi emmekä kuolisi ikääntymiseen tai perinteisiin sairauksiin.

Futuristi ja tieteilijä Raymond Kurzweil olettaa myös monien nykyisin elossa olevien ihmisten elävän useita satoja vuosia. Kurzweil on kirjoittanut aiheesta muutamia kirjoja ja tekee itse kaiken maksimoidakseen elinikänsä. Kurzweil jopa syväjäädytetään hänen kuoltuaan siinä toivossa, että tulevaisuuden teknologialla hänet voitaisiin herättää uudelleen henkiin.

Elämän pituudella ei kuitenkaan ole mitään varsinaista arvoa, jonka Aubrey de Greykin on myöntänyt. Mitä elinkaaren radikaalilla pidennyksellä pystyttäisiin saavuttamaan on lähinnä tuskan poistaminen ja tarpeettomien sairauksien välttäminen.

Ihmiset kokevat huomattavasti helpommin tuskaa elämässä kuin nautintoa. Minimalisti ei pelkää kuolemaa. Kuolleena on hyvä olla. Kuoleminen on ainoastaan kamalaa, jos siihen kuuluu valtavasti tuskaa ja kipua.

Mikä kuolemisesta tekee ihmisille epämieluisan on lähinnä asian miettiminen eikä kuolema itsessään.

"Kuolema ei koske meitä, koska niin kauan kuin olemme olemassa, kuolemaa ei ole. Ja kun kuolema tulee meitä ei enää ole" Epikuros