Vähennä ekologista jalanjälkeäsi

WWF:n mukaan suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman kolmanneksi suurin (http://www.wwf.fi/tiedotus/tiedotteet/tiedotteet_2006/uusi_living_planet.html) Haluatko vaikuttaa osaltasi siten, että luonnon monimuotoisuus säilyy parempana?

Onko nykyinen elämäntyylisi ekologisen jalanjäljen näkökulmasta rasittava?

Onko ratkaisuna ekologisemmat tuotteet? Vai kenties ympäristöystävällisempi auto? Pitäisikö kenties kierrättää kaikki tavara, jota käytät?

Tietysti voit tehdä kaikki yllämainitsemat asiat ja jollakin mittakaavalla ne ovat hyödyllisiä. Mikä on kuitenkin vielä parempaa, elä minimalistista elämäntyyliä.

Minimalistinen elämäntyyli, joka vähentää ekologista jalanjälkeä tarkoittaa vähemmän tuotteiden käyttöä, vähemmän kulutusta ja vähemmän saasteita.

Minimalistinen elämäntyyli on filosofinen ratkaisu, jossa tietoisesti valitaan vähemmän. Yksinkertainen elämäntyyli on helpommin ylläpidettävää ja koska siinä kulutetaan vähän ei kierrättäminen ole pakollista (tietysti kierrättäminen on edelleen tärkeää). Ei ole järkevää käyttää valtavia määriä erilaisia tuotteita (olipa ne kuinka ympäristöystävällisiä hyvänsä) tai mitä tahansa tavaraa (kuinka luonnonläheisiä hyvänsä).

Esimerkkejä:


-Syö vähemmän UKK-instituutin johtaja Tommi Vasankarin mukaan työikäisistä suomalaisista miehistä jo 60 prosenttia on ylipainoisia ja naisista lähes 40 prosenttia. Seuratessasi etenkin nuoria ylipaino on huomattavassa nousussa. Suomalaiset syövät yksinkertaisesti aivan liian paljon ja tekevät täysin vääriä ratkaisuja ruokavalintojensa suhteen. Suomalaiset kyllä tietävät mikä on terveellistä ruokaa mutta eivät silti sovella käytännössä tietoaan. Käytämme liikaa alkoholia, juomme limonaadeja sekä syömme valtavia määriä sipsejä ja karkkeja. Monet syövät myös viikoittain useita hampurilaisia, kebabeja ja pizzoja. Ravintoloissa syöminen on terveydellisesti lähes poikkeuksetta huono ratkaisu ja jätemäärien puolesta ravintoloita tulee välttää.

-Syö vähemmän lihaa. Liha on kallista ja vähentämällä lihansyöntiä vähennät ekologista jalanjälkeäsi.

-Käytä vähemmän pakkauksia. On järjetöntä kuinka paljon pakkaamista on käytetty tuotteissa, joita ostamme. Valitettavasti meillä ei ole myöskään paljon vaihtoehtoja kun haluat ostaa jotakin. Valitse vähemmän pakattuja tuotteita kun mahdollista.

-Aja vähemmän. Kävele enemmän. Käytä julkisia kulkuneuvoja. Kulkekaa yhteisillä kyydeillä. Vietä enemmän aikaa kotona.

-Asu pienemmässä asunnossa. Elä pienemmällä määrällä tavaraa ja sinulla on enemmän tilaa. Isot talot ovat kuluttavia eikä pelkästään niiden rakentamiseen vaadittavien asioiden takia vaan myös lämmittämisen ja ylläpidon kannalta.

Yllä oli vain muutamia esimerkkejä. Kaikki lähtee kuitenkin oikeasta ajattelusta eikä listoista mitä pitää tehdä.