Raha on vaihdon väline. Rahan tehtävä on sen mahdollinen vaihtaminen erilaisiin tavaroihin tai palveluihin. Raha on sopimukseen perustuva. Raha on yleisesti hyväksytty maksuväline rahataloudessa,
Jos rahasta luovuttaisiin palattaisiin omavaraistalouteen eli tehtäisiin tarvittavat tuotteet itse...Minimalisti suosittelee yksilön saavuttavan taloudellisen riippumattomuuden, jossa hän pystyy saamaan passiivisilla tuloilla riittävän varallisuuden perustarpeisiin nykyisessä rahataloudessa ilman valtion tukia... Jos et halua tehdä tätä älä murehdi vaan ota riski ja jää elämäntapatyöttömäksi (näin tekevät alle 0.3% tukia nostavasta väestöstä Sosiaali- ja terveysalan tutkimus- ja kehittämiskeskuksen mukaan)
Rahaa tarvitaan pienen asunnon kuluihin, halpaan kasvispainotteiseen ruokaan ja muutamiin vaatteisiin.. Tähän riittää loistavasti alle 1000e kuukaudessa jopa pääkaupunkiseudulla.. Taloudellinen riippumattomuus on siis kaikille suomalaisille saavutettavissa, jotka sitoutuvat tähän tavoitteeseen..
Muistutuksena miten taloudelliseen riippumattomuuteen riittävät rahat lasketaan... Laske vuosittainen kulutuksesi esim. 8000 euroa... Kun tiedät vuosittaisen kulutuksesi kerro kyseinen summa 15-30 vuodella... Jos oletat tienaavasi vielä myöhemmin tai tekeväsi osa-aikaisesti töitä.. Saavasi tukia valtiolta, perintöä.... jne. jne. jne. tai olet valmis käyttämään suurempaa riskiä voit käyttää pienempää kerrointa.
8000 euron vuosittaiset kulut taloudelliseen riippumattomuuteen on siis 120 000 euroa- 240 000 euroa.. Töissä käyvä minimalisti pystyy jäämään siis eläkkeelle helposti alle 10 vuodessa kunhan pitää säästöprosentin riittävän korkeana.
Suomen maaseudullakin on ollut pitkälti omavaraistalous vielä reilu 100v sitten.
Pohjois-Koreassa pyritään autarkkisen mallin mukaan talousjärjestelmään, jossa pyritään riippumattomuuteen kaikista ulkomaankaupoista.. Kim Il-sung loi kyseisen Juche mallin, jossa ajatuksena on tuottaa palvelut ja tuotteet maan sisällä omavaraisesti.. Tämä valitettavasti ei toimi Pohjois-Koreassa eikä Pohjois-Korean ole mahdollista tuottaa kaikkea kansalaisilleen. Toisaalta Pohjois-Korean ajatus kaiken tarpeellisen kehittämisestä itse maksimaaliseen pisteeseen asti on hieno.. Kaikki maan potentiaali tulisi tietysti hyödyntää kaikkialla.
Maan pyrkimys täydelliseen omavaraisuuten johtaa normaalisti pulaan ja ongelmiin, joista Juche mallinen Pohjois-Korea on yksi esimerkki... Yksilön pyrkimys omavaraisuuteen ja taloudelliseen riippumattomuuteen taas johtaa henkilökohtaisen nautinnon optimointiin (ei tuskaa, ei murheita, aikaa hyville orgasmeille, ystävyydelle ja mielenrauha on saavutettu).